سنگ کلیه چیست؟ | علائم + راه های درمان
کلیه یکی از اندامهای داخلی بدن است که اهمیت بسیاری در دفع مواد زاید و حفظ تعادل در الکترولیتهای خون دارد؛ همچنین میتواند هورمونهای مهمی را نیز تولید کند. ساختار کلیه بهصورت دو اندام لوبیایی شکل است که اندازه آنها هر کدام به اندازه یک مشت بوده و در دو طرف ستون فقرات، در انتهای قفسه سینه، قرار دارند. یک کلیه سالم در هر دقیقه حدود نصف استکان خون را تصفیه میکند و مواد زائد و آب اضافی را برای ساخت ادرار بهکار میگیرد. در این مطلب از غفاری دایت میخواهیم شما را با بیماریهای کلیه و سنگ کلیه آشنا کنیم؛ و به طور کامل به این سؤال پاسخ دهیم که سنگ کلیه چیست؟ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
اهمیت کلیه ها
کلیهها مواد زاید و مایعات اضافی را از بدن دفع میکنند. کلیه شما همچنین اسیدی که توسط سلولهای بدن تولید شده است را حذف میکند تا تعادل طبیعی و سالمی از آب، نمکها و مواد معدنی همچون سدیم، کلسیم، فسفر و پتاسیم در خون شما حفظ شود؛ بدون برقراری این تعادل، اعصاب، ماهیچهها و سایر بافتهای بدن ممکن است نتوانند به طور طبیعی کار کنند. همچنین در بدن کلیهها هورمونهایی تولید میکنند که به کنترل فشار خون، تولید گلبول قرمز و حفظ سلامت و استقامت استخوانها کمک میکنند.
کلیهها از حدود یک میلیون واحد تصفیه کننده به نام نفرین تشکیل شدهاند که هر کدام از آنها دارای فیلتری به نام گلومرول و توبول هستند. نفرونها عملکرد دو مرحلهای دارند، یعنی در یک مرحله گلومرولها خون را تصفیه میکنند و در مرحلهای دیگر توبولها مواد مورد نیاز خون را باز میگردانند و سایر مواد اضافی را دفع میکنند. خون درون هر نفرون جریان پیدا میکند و به یک شبکهای از مویرگهای کوچک میرسد که به آنها گلومرول میگویند. گلومرولها مولکولهای کوچک، مواد مازاد و مایعات را عبور میدهند که این مایعات بیشتر شامل آب است و این مواد وارد توبول میشود؛ مولکولهای بزرگتر همچون پروتئینها و سلولهای خونی در رگ خونی باقی میمانند و نمیتوانند عبور کنند.
سنگ کلیه چیست؟
نشانه های سنگ کلیه چیست؟
- درد شدید در دو طرف کمر
- درد معده که از بین نمیرود
- خون در ادرار
- حالت تهوع یا استفراغ
- تب و لرز
- ادراری که بوی بد میدهد یا کدر به نظر میرسد
علت سنگ کلیه چیست؟
انواع سنگ کلیه چیست؟
تشخیص سنگ کلیه
فکر کنم سنگ کلیه دارم چکار کنم؟
چرا پزشکان محتویات سنگ کلیه را بررسی می کنند؟
- عواقب
- جلوگیری
- چه غذایی ممکن است باعث سنگ کلیه شود؟
- آیا باید مکملهای ویتأمین و مواد معدنی مصرف کنم؟
- چه نوشیدنیهایی برای من انتخاب خوبی هستند؟
- آیا کودکان ممکن است به سنگ کلیه مبتلا شوند؟
بیماری مزمن کلیه یا نارسایی کلیه
بیماری مزمن کلیه که به آن نارسایی مزمن کلیه گفته میشود، در حقیقت از بین رفتن تدریجی عملکرد کلیه است. از آنجاییکه کلیه مواد زاید و مایعات اضافی خون را تصفیه میکند، چنانچه نارسایی کلیه به مرحله پیشرفته برسد، سطوح خطرناک از مایعات و الکترولیتها و مواد زاید در بدن انباشته میشود. در مراحل اولیه بیماری مزمن کلیه، ممکن است نشانههای کوچکی داشته باشید اما بیشتر علائم نارسایی کلیه تا زمانی که عملکرد کلیه به طور قابل توجهی از دست نرفته باشد، خود را آشکار نمیکنند.
درمان نارسایی کلیه بیشتر بر ممانعت از پیشرفت آسیب به کلیه تمرکز میکند که به وسیله کنترل عامل به وجود آورنده آن صورت میگیرد و تلاش میشود بیماری وخیمتر نگردد. بیماری مزمن کلیه میتواند به مرحله آخر نارسایی کلیه منجر شود که بدون استفاده از فیلتر مصنوعی یا همان دیالیز ویا انجام پیوند کلیه، کشنده است.
علائم بیماری مزمن کلیه با افزایش آسیب کلیه در طول زمان، افزایش مییابد. علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- خستگی و ضعف
- مشکلات خواب
- تغییر در میزان ادرار کردن
- کاهش هوشیاری مغزی
- گرفتگی عضلات
- تورم پا و مچ پا
- خارش پوست مداوم
- درد قفسه سینه، در صورتیکه مایعات اطراف پوشش قلب جمع شده باشند.
- تنگی نفس، اگر مایع در شش جمع شده باشد.
- افزایش فشار خونی که قابل کنترل نباشد.
البته این علائم بیماری کلیه غیراختصاصی هستندپ؛ یعنی ممکن است در هر بیماری دیگری ایجاد شوند. از آنجاییکه کلیهها قابلیت تطبیق بالایی دارند و میتوانند عدم عملکرد خود را جبران کنند، معمولاً علائم و نشانهها تا وقتی که دچار آسیب غیرقابل برگشت شده باشند، بروز نمیکنند.
ریسک فاکتورها و دلایل ایجاد بیماری کلیه شامل دیابت نوع یک و دو، فشار خون بالا، گلومرولونفریتیس یا التهاب گلومرولها، عفونت نفرونها، بیماری کلیه پلی کیستیک، انسداد طولانی مدت مجرای ادراری به دلیل بزرگ شدن پروستات، سنگ کلیه و برخی سرطانها، عفونت کلیه تکرار شونده، بیماریهای قلبی عروقی، سیگار کشیدن، چاقی، سابقه خانوادگی، سن بالا، ساختار غیر طبیعی کلیه و… است.
بیماری های کلیه و رژیم غذایی
رژیم غذایی در وزن افراد میتواند در ایجاد و پیشرفت بیماریهای کلیه، بهخصوص نارسایی مزمن کلیه موثر باشد. همچنین برای افرادی که کلیه آنها به صورت دائم سنگ سازی میکند لازم است انواع سنگ کلیه که ایجاد میشود را در آزمایشگاه مشخص کنند تا با تغییر رژیم غذایی، به عدم تشکیل سنگ ویا افزایش از بین رفتن آن، کمک کنند. برای مثال افرادی که سنگ آنها از جنس اگزالات کلسیم است، باید لبنیات و موادی که دارای کلسیم ویا اگزالات هستند را کمتر مصرف کنند.
کاهش وزن سبب کارکرد بهتر کلیهها و دفع راحتتر مواد زاید میشود؛ به همین دلیل نهتنها لاغر شدن اهمیت دارد، بلکه نوع رژیم غذایی که شما را به هدف میرساند نیز مهم است؛ بنابراین بهتر است از یک رژیم غذایی اصولی استفاده کنید که نهتنها برای شما اختصاصی است، بلکه با تامین ویتامینها مواد معدنی مورد نیاز بدن، میتوانید سلامتی خود را ارتقا دهید. به همین دلیل پیشنهاد ما به شما رژیمهای بهاره غفاری است که تمام این ویژگیها و چندین ویژگی مثبت دیگر را همراه دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی غفاری دایت کلیک کنید و چنانچه میخواهید همین حالا رژیم غذایی خود را دریافت نمایید، بر روی دریافت رژیم غذایی کلیک کنید.
کلام آخر…